garlic1

Εαν και τις βιβλικές αφηγήσεις δεν πρέπει να τις παίρνουμε κατάκαρδα, το περιστατικό στο κεφάλαιο 11 των “Αριθμών” της Παλαιάς Διαθήκης είναι σαν να το βλέπω με τα μάτια μου.  Αποκαμωμένοι οι Ισραηλίτες που είχαν ακολουθήσει τον Μωυσή και χωρίς να έχουν ιδέα ότι βρίσκονταν μόλις στην αρχή του ταξιδιού που θα τους οδηγούσε στη Γη της Χαναάν συγκεντρώθηκαν μπροστά του και αρχισαν να κλαψουρίζουν:

“Πεινάμε. Δεν έχουμε καθολου κρέας για να φάμε! Στην Αίγυπτο, την οποία αφήσαμε για να σε ακολουθήσουμε, είχαμε ψάρια, αγγούρια, κρεμμύδια και σκόρδα”.

Θυμόντουσαν τα σκόρδα και έκλαιγαν με νοσταλγία.  Αλήθεια τώρα, ποιος μπορεί να τους αδικήσει; Με προέλευση μάλλον από την Ασία, το σκόρδο ήταν ήδη γνωστό στους Αιγύπτιους που το κατανάλωναν με μανία. Θα έχετε σίγουρα διαβάσει κάπου ότι η πρώτη απεργία στην ιστορία έγινε από εργάτες των πυραμίδων που σταμάτησαν να δουλεύουν διαμαρτυρόμενοι επειδή ο Φαραώ τους έκοψε το σκόρδο από το συσσίτιο. Κάποιοι εργάτες που δούλευαν σε κάποια πυραμίδα κατά τη βασιλεία κάποιου Φαραώ… Στους μαγειρικούς θρύλους τα FACTs δεν έχουν καμία σημασία ίσως γιατί στη μαγειρική δεν υπάρχουν θρύλοι, υπάρχουν μόνο θαύματα και στα θαύματα ποιος ζητάει αποδείξεις;

Του Ευαγγελισμού αύριο, έχουμε “κατάλυση ιχθύος” σύμφωνα με τις ορθόδοξες παραδόσεις, δηλαδή επιτρέπεται η κατάλυση, το σπάσιμο της νηστείας (τα ψάρια έχουν αίμα). Εϊθισται να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Έχω σταματήσει να φτιάχνω και να τρώω σκορδαλιά ή να χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου ωμό σκόρδο (χρησιμοποιώ κυρίως κονφί σκόρδου) από τότε που άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με την επικοινωνία. Έχω χρόνια να φάω σκορδαλιά. Τελευταία φορά ήταν, (κανω πως) δεν θυμάμαι πότε ακριβώς (μόνο την ημέρα, την ημερομηνία και την ώρα) όταν με μια ψυχή κι ενώ σαλιαρίζαμε μου είπε πως πρέπει να φάω κι εγώ σκορδαλιά γιατί εαν ζαλισμένη ( η ψυχή) έκανε να με πιάσει για να με φιλήσει θα με ενοχλούσε το σκόρδο. Και έφαγα γιαυτό το λόγο σκορδαλιά, κυρίες και κύριοι. Για τέτοιας ηθικής υποστάθμης άτομο μιλάμε.

Διάλεξα όμως, ως μανικός curator, τις καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο σκορδαλιά και σας προτείνω και δυο κατάλληλα κρασιά για την περίσταση.

Η πρώτη συνταγή είναι της Εύης Βουτσινά στον Γαστρονόμο που προτείνει μια κουρκουτόπιτα.

Η δεύτερη πιο αστική εκδοχή του Δημήτρη Παπαζυμούρη που φτιάχνει τις κροκέτες μπακαλιάρου και προτείνει τη σκορδαλιά από ένα λαγωτό προφανώς γιατί δεν έχει φάει λαγωτό από τα χέρια μου.

Τί θα πιείτε; Αύριο είναι η κατάλληλη μέρα για ρετσίνα.
Οι δικές μου επιλογές είναι σταθερές: Ρητινίτης Nobilis της Γαίας Οινοποιητικής και το Δάκρυ του Πεύκου της οινοποιίας Κεχρή. Και τα δύο πρέπει να τα πιείτε αρκετά δροσερά γιατί χλιαρή ρετσίνα δεν πίνεται.

Advertisements