Image

 

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως ήταν ένα καλοκαιρινό μεσημέρι σαν και το σημερινό, η Βίβλος μας λέει ότι η άμμος έκαιγε. Δεν παίρνω όρκο για το αν οι Κέλτες είχαν ήδη αποβιβαστεί στη Βρετανία όμως είναι βέβαιο ότι οι αγγειοπλάστες στα εργαστήρια περί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας είχαν ήδη πιάσει τον διαβήτη και ζωγράφιζαν αγγεία σαν κι αυτό. Μιλάμε δηλαδή για την περίοδο μεταξύ 880- 850 π.χ 

Ο Ηλίας (που αργότερα θα αναδειχτεί ίσως ο σημαντικότερος από τους Εβραίους Προφήτες) είχε ήδη εξελιχθεί σε μέγας ακτιβιστής, τον λες και τρομοκράτη, του Ιουδαϊσμού και μάλιστα της φράξιας εκείνης που πίστευε στον ένα Θεό, τον Γιαχβέ, τις εντολές του οποίου μεταβίβασε στον Ισραήλ ο Μωυσής. Μας το μαρτυρεί, άλλως τε, και το όνομά του: Ελιγιαχού, ο γιός του Γιαχβέ. Εκείνη την περίοδο λοιπόν, βασίλευε ο Αχαάβ αλλά στην πραγματικότητα η συζυγός του η Ιεζάβελ που τον είχε του χεριού της και τον έβαλε να χτίσει μέχρι κι ναούς του Βαάλ. 

Απέναντι στην εξουσία του Αχαάβ και της Ιεζάβελ είναι που ο Ηλίας οργάνωσε το αντάρτικο και σύντομα έβγαλε το όνομα πολύ γενναίου και αδίστακτου απέναντι στους διώκτες του Γιαχβέ. Μέχρι που είχε την ιδέα να σκοτώσει όλους τους ιερείς του Βαάλ… Και δεν είναι ότι σταμάτησε εκεί, όχι! Θέλησε να το ανακοινώσει ο ίδιος στη Βασίλισσα Ιεζάβελ κι εκεί, βρήκε το μάστορά του. Η Βίβλος αναφέρει ότι του πέταξε μόνο μια κουβέντα, κάτι σαν “Θα σου πιώ το αίμα, μαλάκα”, εντάξει, λίγο πιο κομψά από αυτό αλλά το είπε τόσο πειστικά και ήταν τόσο τρομακτική που εκεί που ο Ηλίας είχε πάει να το παίξει μάγκας με τα αουϊλίκια του και τα όλα του, κομπλέ, όταν είδε τον θυμό στα μάτια της τρόμαξε τόσο πολύ που άρχισε να τρέχει ξυπόλυτος στην καυτή άμμο για σαράντα ημέρες, καλύπτοντας την τεράστια απόσταση από το Κάρμηλο Όρος μέχρι το Όρος Χωρήβ στο Σινά (θυμίζω: εκεί που ο Μωϋσής παρέλαβε τις Δέκα Εντολές) όπου και κρύφτηκε τρέμοντας σε μια σπηλιά.

Τώρα, για να σας πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που ανάμεσα σ’αυτά για τα οποία λατρεύεται ο Προφήτης Ηλίας είναι και η παντελής αποχή από τη συνεύρεση με τις γυναίκες. Δεν μπορω να το ξέρω αυτό, ο μάγειρας! Πάντως, έτσι έχουν τα πράγματα. Μπροστά στην Ιεζάβελ ο ατρόμητος αντάρτης Ηλίας το βαλε στα πόδια.

Με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο, όπως δηλαδή συμβαίνει σ’αυτές τις αρχαίες και εν πολλοίς εξωφρενικές ιστορίες, το βιβλικό αυτό επεισόδιο για τους μελετητές της Βίβλου συνδυάζεται κατεξοχήν με την τροφή. Είναι κάπως λογικό αν σκεφτεί κανείς πως την εποχή που Βαάλ δείχνει να επικρατεί στον λαό του Ισραήλ που αποδεχόμενός τη λατρεία του, βυθίζεται στην απόλυτη αμαρτία, πέφτει στον τόπο τεράστια ξηρασία που οδηγεί σε μεγάλο λιμό. Ο Βαάλ που υποτίθεται θα προσέφερε στο λαό του κάθε δυνατή απόλαυση σε σάρκα και φαγητό, φέρνει την καταστροφή. Μόνη εξαίρεση, ο αντάρτης Ηλίας ο οποίος φαίνεται να τρέφεται κανονικά με επέμβαση του Γιαχβέ και με τη βοήθεια διαφόρων πουλιών, βασικώς  κοράκια, που του φέρνουν διαρκώς τροφή και τον κρατούν ζωντανό. 

Η υπόσχεση για κάθε σαρκική απόλαυση που συμβολίζει η Ιεζάβελ δεν μπορεί να εκπληρωθεί αφού η πίστη σ’αυτήν φέρνει τον λιμό. Αντίθετα, φαίνεται πως επιβιώνει ο πιστός στον μονοθεϊσμό και σεξουαλικά εγκρατής Ηλίας. 

Η συνέχεια της ιστορίας προφανώς δεν είναι καλή για την Ιεζάβελ η οποία έχει ένα φρικτό τέλος όμως στοιχειώνει τα αμαρτωλά όνειρα όλων των πιστών, Εβραίων αλλά και των Χριστιανών που ακολούθησαν. Αναδεικνύεται σε μια από τις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που όλοι οι συντηρητικοί στους αιώνες και ανά την υφήλιο λατρεύουν να μισούν: η γυναίκα ελευθερίων ηθών που δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από πόρνη. 

Πριν από χρόνια λοιπόν όταν ανακάλυψα ότι στον αμερικανικό νότο έφτιαχναν μια καυτερή σάλτσα που είχε το όνομά της, δεν εξεπλάγην ιδιαιτέρως. Περισσότερο δεν μου έκανε εντύπωση το ότι ερωτεύτηκα τη σάλτσα με το που διάβασα τη συνταγή: λίγο ότι έφερνε σε τσάτνει, λίγο το όνομά της, λίγο ότι συνοδεύει τέλεια μπάρμπεκιου το οποίο λατρεύω, ειδικά τώρα το καλοκαίρι και η σάλτσα της Ιεζάβελ βρήκε τη θέση της στην κουζίνα μου. 

Σήμερα 20 Ιουλίου του αγαπημένου Προφήτη Ηλία που η μορφή του επιβίωσε σε πολλές και διαφορετικές θρησκείες είναι καλή ευκαιρία να τη φτιάξω.

*Στη φωτογραφία η Μπέτυ Ντέιβις στο κλασικό “Jezebel”.

 

*H σάλτσα της Ιεζάβελ*

Παραδοσιακή συνταγή του αμερικανικού νότου.

1 κονσέρβα ανανά.

1/2 δοσομετρικό φλιζτάνι horseradish 

2 φλυτζάνια ψιλοκομμένο μήλο (ή 1 φλιτζ. Applesauce- οι διαβητικοί ξέρετε τί είναι)

3 κουταλιές σκόνη μουστάρδας.

2 κουταλάκια χοντροτριμμένοι κόκοι μαύρου πιπεριού.

 

Κόβουμε τον ανανά σε μικρούς κύβους και στη συνέχεια τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο για μερικές ώρες και τη σερβίρουμε με ψητό κρέας ή λιπαρά τυριά. 

 

 

Advertisements